HET PROCES | SLOW DESIGN


Allereerst wordt de klei voorbereid door deze te kneden (wiggen). Door wiggen wordt de klei soepeler, krijgt het een gelijkmatige substantie en worden luchtzakjes verwijderd. Als er lucht in de klei zit, kan het tijdens het bakken ontploffen.

Nu kan de bal klei gecentreerd worden op de draaischijf, zodat er een kopje gedraaid kan worden. Als de de klei de volgende dag leerhard is, wordt het kopje afgedraaid. Dit wil zeggen dat de bodem geperfectioneerd wordt door deze eenzelfde dikte te geven als de wand. Er kan een standring gecreeerd worden, of de bodem kan juist perfect vlak gemaakt worden. Dit is ook het moment om de klei te signeren of onderdelen toe te voegen, zoals in mijn geval het logo.

Zodra het kopje na een week 'bone dry' is, kan het voor de eerste keer gebakken worden, in mijn geval op 1050 °C. Dit heet de bisquit stook. Bij het bakken kan het gebeuren dat het begint te barsten of zelfs ontploft. Als dit gebeurd moet het opnieuw gemaakt worden. Het proces van bakken en afkoelen duurt ca. 24 uur. 

Na het uitpakken van de oven kan het kopje geglazuurd worden. Daarvoor moet het eerst stofvrij worden gemaakt. Dit voorkomt dat de glazuur zich op het stof gaat vastzetten. 

Als laatste stap moet het kopje voor een tweede keer gebakken worden op een temperatuur van 1250 °C. De temperatuur is afhankelijk van de soort klei en glazuur. Mijn kopjes zijn van steengoed. Ook deze keer duurt het bakken en afkoelen ca. 24 uur. En dan... dan volgt het moment van de waarheid. Het openen en uitpakken van de oven!

© 2018 - 2021 Studio Wendy | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel